Çin-AB gerilimi otomotiv sektörünü vurdu: Avrupa limanlarında bekleyen araçlar, ödeme yapamayan Çinli üretici

Çinli Otomotiv Üreticisinin Avrupa’daki Ödemeleri Durdurması Krize Yol Açtı

Avrupa pazarında yüksek satış rakamlarına ulaşan önde gelen bir Çin otomobil üreticisi, Eski Kıta’daki ortaklarına olan ödemelerini 2 ay boyunca gayri resmi olarak askıya aldı. Ancak, bu kararın gerekçesi konusunda kimse net bir açıklama yapamadı.

Çinli grubun ortakları arasında umutsuzluk yayılmış durumda. Çoğu, Çinlilerle özel ortaklıkları olduğu için başka gelir kaynakları bulma imkanları kısıtlı. Çünkü Çinlilerle çalışmanın iş yoğunluğu diğer markalara hizmet verme şanslarını azaltıyor.

Bu durumun sonucunda, Çinli grubun ödemelerini askıya almasıyla taşımacılık, gümrükleme, lojistik ve araç hazırlama alanlarında faaliyet gösteren şirketler zor durumda kaldı.

Ödemelerini yapmayan Çinli grupla iş yapan şirketler, ayakta kalabilmek için banka kredilerine yönelmek zorunda kaldı. Ancak bu durumun, şirketleri sadece altı ay süreyle ayakta tutacağı öngörülüyor.

Bazı şirketler ise banka kredilerine başvurmak istemiyor ve bu da diğer ortakların işlerini geciktiriyor. Bu durum, Avrupa otomotiv endüstrisinde ekonomik bir domino etkisi yaratıyor. Eğer durum kontrol altına alınmazsa Çinli grupla iş yapan şirketlerin sayısında artış olabilir ve bu, Avrupa ekonomisi için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Piyasa uzmanları, Çinli grubun ödemelerini askıya almasının, Avrupa Komisyonu’nun elektrikli araçlara uyguladığı tarifelerle ilgili bir “cevap” olduğunu düşünüyor. Bu kararın Çin hükümeti tarafından alındığı tahmin ediliyor.

Bazı yöneticiler ise ödeme durdurma kararının, Çin menşeli elektrikli araçların AB’deki satışlarında yaşanan keskin düşüşten kaynaklandığını düşünüyor. Bu nedenle araçların Avrupa limanlarında aylarca beklemesi gerekiyor.

Avrupa Birliği liderliği, Avrupa şirketlerinin bu durum karşısında yaşadığı ekonomik sıkıntıların farkında ve hükümetten destek bekliyor. Ancak durum, krizin hala çözüme kavuşmadığını gösteriyor.

Related Posts

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Euro rekor kırdı, altın yükselişe geçti!

Alım-satım yapacakların ve yatırımcıların gözü piyasalarda. Altında son günlerin en büyük yükselişi gerçekleşirken, döviz kurunda euro ralli yaptı. Gün bitimine doğru yükselişe geçen kur ve altında güncel tablo şöyle: Dolar yüzde 0,08 ile 39,8427 TL …

Pakistan’da enflasyon düşüş trendinde

Pakistan’da uzun süredir yüksek seyreden enflasyon, Haziran ayında belirgin bir rahatlama yaşadı. Mayıs ayındaki %3,5 seviyesinden %3,2’ye inen yıllık enflasyon, özellikle gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün …

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Altın alıcıları dikkat: Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin ne?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi?