Adana’da Kurban Bayramı’nda Kelle-Paça Ütüleme Mesaisi
Adana’da da diğer iller gibi Kurban Bayramı dolayısıyla kesilen kurbanlıkların kelle ve paçaları, kış aylarında şifa niyetine tüketilmek üzere işleniyor. Kozan’da, aralarında demirci ustalarının da bulunduğu 14 kişilik bir ekip, bayram süresince kelle-paça ütüleme ustası oluyor. Sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar devam eden yoğun tempoda kelle ütme işlemine başlayan ustalar, sıcak havaya rağmen mesleklerini sürdürmenin zorluğunu dile getiriyor.
Hava sıcaklığının 35 dereceyi aştığı, ocak sıcaklığının ise yaklaşık 100 dereceye ulaştığı alanda ustalar günlük yaklaşık 200 kelle ve paçanın temizlendiğini belirtiyorlar. Ustalar, mesailerinin zorluğuna rağmen günlük ortalama 500 TL’ye kelle-paça ütüklendiğini ve günlük yevmiyelerinin 3.500 ila 4.000 TL arasında olduğunu ifade ediyorlar.
“100 Derece Sıcağı Hissediyoruz”
Kelle ütme ustası Ramazan Altuntaş, bayramın ilk gününden itibaren tempolu bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirterek, “Sadece senede 3 gün bu işi yapıyoruz ama oldukça zorlu geçiyor. Bu odada sıcaklık 100 dereceyi buluyor. Sabah saat 7’de başlayıp gece 1’e kadar devam ediyoruz” diyor.
Bir diğer kelle-paça ustası Mustafa Bolat ise mesainin Kurban Bayramı boyunca devam ettiğini belirtiyor. Bolat, “Bayram süresince kelle ve paçalarını getiren vatandaşlara hizmet veriyoruz. 14 kişilik bir ekibiz. Sıcak havalarda, odun ateşinde kelleleri ütüleyip dağıtıyoruz. Bu zorlu mesai 3 gün boyunca sürüyor. Yevmiyemiz 3.500 ila 4.000 TL arasında ancak bu sıcakta çalışmak kolay değil” şeklinde konuşuyor.
Kurbanlık kelle ve paçayı getiren vatandaşlardan Şemşettin Balkız ise, “Kışın kelle-paça çorbası olarak tüketiyoruz. Şifa niyetine saklayıp kullanıyoruz” diyor.