Jüpiter’deki amonyak yağmurları bilim dünyasını şaşırtıyor

Jüpiter’deki “Mantar Topu” Dolu Fırtınaları Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, atmosferik olaylarıyla bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Son araştırmalara göre, Jüpiter’de amonyak ve sudan oluşan, sert bir buz kabuğuyla kaplı dolu fırtınalarının yaşandığı tespit edildi. Bu fırtınaların, Güneş sistemindeki diğer gaz devleri olan Satürn, Uranüs ve Neptün’de de meydana gelebileceği düşünülüyor.

3 BOYUTLU GÖRSELLEŞTİRME “MANTAR TOPU” DOLU FIRTINALARINI DOĞRULADI

“Mantar topu” fikri, ilk olarak NASA’nın Juno misyonu ve Dünya merkezli radyo teleskopları tarafından gözlemlenen amonyak gazının Jüpiter atmosferindeki eşit olmayan dağılımını açıklamak için 2020 yılında ortaya atıldı. Ancak, araştırmayı yürüten UC Berkeley öğrencisi Chris Moeckel, başlangıçta bu teoriye atmosfer koşulları nedeniyle şüpheyle yaklaştı. Üç yıl süren araştırmaların sonucunda, Moeckel ve danışmanı Imke de Pater tarafından oluşturulan Jüpiter’in üst atmosferinin 3 boyutlu görselleştirilmesi, mantar topu fırtınalarının varlığını doğruladı.

3 boyutlu görüntüleme, Jüpiter’deki hava sistemlerinin çoğunun sığ olduğunu ve gezegenin görünür bulut katmanının veya “yüzeyinin” yalnızca 10-20 km altına kadar uzandığını gösterdi. Ancak bazı hava olayları, troposferin çok daha derinlerinde meydana gelerek amonyak ve suyun yeniden dağılmasına neden oluyor.

Gezegen bilimci Tristan Guillot, fırtınalar sırasında oluşan güçlü yukarı yönlü hava akımlarının, küçük buz parçacıklarını bulutların çok yukarısına kadar taşıyabildiğini öne sürmüştü. Bu yüksek irtifada, amonyak buharıyla karışan buz parçacıkları, antifriz gibi davranarak buzu eritip sulu bir sıvıya dönüştürüyor.

Bu işlem sonucunda, büyük miktarda su ve amonyağı hapseden mantar topları oluşuyor. Bu mantar topları atmosferin derinliklerine doğru düşerken, beraberlerinde amonyağı da taşıyorlar. Bu durum, amonyağın Jüpiter’in üst atmosferinde neden kıt olduğunu açıklıyor.

Related Posts

Yayıncılar HighField AI ile sınıf atlayacak

Yayıncılık dünyasının hızlı temposuna ayak uydurmak isteyen medya kuruluşları için geliştirilen HighField AI, görsel içerik üretimini otomasyona taşıyor. Vizrt, Unreal Engine, CGI OpenMedia, Avid iNews, ENPS ve Saga gibi sistemlerle doğrudan entegre …

Volkswagen yolcu koltuğunda risk olan 6 modelini geri çağırdı… Onarım süreci ortalama 3 saat!

Dünyaca ünlü otomotiv devi Volkswagen, araçlarında tespit edilen kritik bir güvenlik problemi nedeniyle küresel çapta harekete geçti. Şirket, toplamda 16.510 aracı geri çağırma kararı aldığını açıkladı. Geri çağırma kararının merkezinde, kaza anında yolcuların yaşamını tehdit edebilecek ciddi bir teknik arıza yer alıyor.

Tarih yazıldı ama kimse fark etmedi: Denizlerin altındaki yeni para

Şanghay, dünyanın ilk gemiden-gemiye sıvı karbondioksit transferini başarıyla gerçekleştirdi. Bu tarihi operasyon, yeşil denizcilik için yeni bir çağın kapısını araladı.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Bir ülke daha Huawei’yi resmen kara listeye aldı

Tayvan yasaları kapsamında, stratejik yüksek teknoloji ürünleri kara listesine alınan firmalara yapılacak ihracatlar hükümet onayı gerektiriyor. Uygulamada bu durum, Huawei ve SMIC’in Tayvan’dan ekipman, malzeme ve mühendislik çözümleri tedarikini …

Beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zeka modeli geliştirildi

Avustralyalı bilim insanları, giyilebilir başlık aracılığıyla beyin dalgalarından geçen düşünceleri algılayarak bunları metne dönüştüren yapay zeka modeli geliştirdi.