Trump, NASA bütçesinde devasa bir kesintiye gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump, hükümet ajandasını yeniden şekillendirirken NASA‘nın bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor. NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolarlık kesinti yapılması planlanıyor. Ancak buna rağmen, Mars projelerine 1 milyar dolar, Ay projelerine ise 7 milyar dolarlık yeni kaynak ayrılacak. Bu adım, Elon Musk’ın SpaceX şirketinin kurucusu uzun süredir desteklediği “Mars’ta insanlı yaşam” hedefine paralel bir şekilde atılmış bir adım olacak.

Öncelik Ay ve Mars

Yayımlanan belgeye göre, NASA artık önceliğini Ay’a dönüş ve Mars’a ilk insanı gönderme hedeflerine yönlendiriyor. ABD’nin uzay yarışındaki yeni stratejisi, Çin’i Ay’a dönüşte geride bırakma ve Mars’a ilk insanı gönderme hedefiyle ilerliyor. Ancak bu yeni odaklanma, NASA’nın mevcut görev ve projelerinde ciddi daralmalara sebep olacak.

NASA’nın yönetici vekili Janet Petro, kurum genelinde gönderdiği bilgilendirme notunda, mevcut birçok büyük ölçekli projenin ya sonlandırılacağını ya da askıya alınacağını belirtti. Bu projeler arasında SLS (Space Launch System) roketi, Orion uzay aracı ve Ay yörüngesinde inşa edilmesi planlanan Gateway uzay istasyonu yer alıyor. Ayrıca, Mars yüzeyinden örnek toplama hedefi taşıyan Mars Sample Return (MSR) Programı da bütçe yetersizliği sebebiyle iptal edilecek.

Taslak bütçeye göre, NASA’nın finansmanı yüzde 25 oranında kesilecek. Bu kesintiler, NASA’nın işgücünü, bilgi teknolojisi hizmetlerini, operasyonlarını, tesis bakımını ve birçok bilimsel görevini etkileyecek.

SpaceX ve Musk Etkisi

Trump yönetiminde, Mars vizyonu şekillendirilirken Elon Musk ve SpaceX’in etkisi oldukça büyük. SpaceX, şu anda NASA’nın en büyük yüklenicilerinden biri konumunda ve Mars’a insanlı görev hedefinde önemli bir rol oynuyor. Şirketin geliştirdiği Starship roketi, Ay ve Mars görevlerinde hem mürettebat hem de kargo taşıması için tasarlandı. Buna göre, NASA’nın bir numaralı yüklenicisi SpaceX olacak. Boeing ve Orion uzay aracının iptali sonrasında Blue Origin’in yerini alması muhtemel olan SpaceX’in bu konuda net bilgiler verilmemiştir.

Trump’ın NASA yönetimine teknoloji girişimcisi Jared Isaacman’ı getirme önerisi de tartışma konusu. Isaacman’ın adaylığı Senato Ticaret Komitesi’nden geçmiş durumda ancak Senato genel oylamasından da geçmesi gerekiyor. SpaceX ile yakın iş birlikleri yapmış olan Isaacman’ın atanması durumunda, ajansın özel sektör odaklı vizyonunun daha da güçleneceği düşünülmektedir.

Related Posts

Volkswagen yolcu koltuğunda risk olan 6 modelini geri çağırdı… Onarım süreci ortalama 3 saat!

Dünyaca ünlü otomotiv devi Volkswagen, araçlarında tespit edilen kritik bir güvenlik problemi nedeniyle küresel çapta harekete geçti. Şirket, toplamda 16.510 aracı geri çağırma kararı aldığını açıkladı. Geri çağırma kararının merkezinde, kaza anında yolcuların yaşamını tehdit edebilecek ciddi bir teknik arıza yer alıyor.

Tarih yazıldı ama kimse fark etmedi: Denizlerin altındaki yeni para

Şanghay, dünyanın ilk gemiden-gemiye sıvı karbondioksit transferini başarıyla gerçekleştirdi. Bu tarihi operasyon, yeşil denizcilik için yeni bir çağın kapısını araladı.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Bir ülke daha Huawei’yi resmen kara listeye aldı

Tayvan yasaları kapsamında, stratejik yüksek teknoloji ürünleri kara listesine alınan firmalara yapılacak ihracatlar hükümet onayı gerektiriyor. Uygulamada bu durum, Huawei ve SMIC’in Tayvan’dan ekipman, malzeme ve mühendislik çözümleri tedarikini …

Beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zeka modeli geliştirildi

Avustralyalı bilim insanları, giyilebilir başlık aracılığıyla beyin dalgalarından geçen düşünceleri algılayarak bunları metne dönüştüren yapay zeka modeli geliştirdi.

Antarktika’nın derinliklerinde saklı sır! Buzulların altındaki gizemli dünya

Antarktika’nın kalın buz tabakalarının altında, bilim insanlarını hayrete düşüren bir gizli dünya gün yüzüne çıktı. Yüzlerce metre derinlikte yer alan yeraltı nehirleri ve daha önce bilinmeyen ekosistemler, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle …