Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

İngiltere ile Ticaret Anlaşmaları Konusunda Gelişmeler

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Levent Keleş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İngiltere temasları kapsamında İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile imzalanan Ticarette Teknik Engeller Faslı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, bu anlaşmanın Türkiye ve İngiltere arasındaki ticarette önemli bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatında yaşanan artışa dikkat çeken Keleş, bu yılın başından itibaren Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının yüzde 21 arttığını ve bu rakamın 5,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Türk markalarının İngiltere pazarında hızla büyüdüğünü vurgulayan Keleş, henüz keşfedilmeyi bekleyen büyük potansiyeller olduğuna da dikkat çekti.

Özellikle otomotiv ve kimya sektörlerini etkileyen yeni anlaşmaların imzalandığını belirten Keleş, bu sektörlerde mevcut olan 8 milyar dolarlık ticaret hacminin bu anlaşmalarla daha da artacağını ifade etti. Teknik engellerin ticaretin önündeki yavaşlatıcı unsurlar olduğunu belirten Keleş, bu anlaşmaların ticaretin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacağını dile getirdi.

Rekabetin artacağını ve Türk markalarının kalite, hız ve maliyet avantajı sayesinde pazarda güçlü bir şekilde konumlanabileceğini belirten Keleş, İngiltere pazarında başarılı olmanın sadece ürün kalitesi değil, aynı zamanda yerel düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamaktan geçtiğini vurguladı.

Keleş, teknik engellerin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak Türk şirketlerinin pazara hazırlıksız girmemesi gerektiğini söyledi. İngiltere pazarına girmek isteyen Türk şirketlerine ürün standartları, belgelendirme süreçleri ve gümrük prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini tavsiye eden Keleş, doğru iletişim stratejisiyle başarılı olunabileceğini de vurguladı.

İki ülke arasında STA’nın güncellenmesine yönelik müzakerelerin temmuzda başlayacağını hatırlatan Keleş, bu sürecin uzun vadeli ve kapsamlı olduğunu sözlerine ekledi. Son olarak, Londra’da imzalanan Teknik Engeller Faslı anlaşmasının Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaretin daha sağlıklı ve büyümesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Related Posts

Hareket globalde güç kazanıyor: IC100 listesinde 4 basamaklık yükseliş

International Cranes and Specialized Transport (ICST) dergisinin IC100 listesinde, bu yıl dört basamak birden yükselen Hareket, dünya genelinde 29. sırada yer aldı.

Alüminyum fiyatları son 3 aylık pikini gerçekleştirdi

Alüminyum fiyatları, tonda 2.600 dolar seviyesinin üzerine çıkarak Mart ayından bu yana en yüksek noktaya ulaştı. Çin’in üretimi karbon emisyon hedefleri doğrultusunda yıllık 45 milyon tonluk sınırla kısıtlanırken, arzın daralacağı beklentisi …

Emekli zammı belli oldu: Kök maaş tablosu değişti, 4A-4B zam hesaplama

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verisi sonrası emekliye yapılacak Temmuz 2025 zammı yüzde 16,67 olarak açıklandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı maaşları bu orana göre hesaplandı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükseldi. İşte, e-Devlet kök maaş sorgulama ekranı ve maaş maaş güncel zamlı tablolar…

80 yıllık gözlük devi resmen iflas etti

Almanya’da 1945 yılından itibaren faaliyet gösteren gözlük tedarikçisi resmen iflas bayrağını çekti.

Dünyanın en değerli şirketi kaybettiği unvanını geri aldı

Piyasa değeri 3,1 trilyon dolara gerileyen Apple, Aralık 2024’teki 3,92 trilyon dolarlık rekoruyla tüm zamanların en değerlisi unvanını koruyor. Meta, Broadcom ve Amazon yükseliş yaşarken, Tesla düşüşe geçti. Nvidia ise dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı.

TİM Başkanı Gültepe: 26 sektörün yarısı eksi yazıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2-3 yıl önceki rekabetçilik düzeyine dönmesi gerektiğine dikkati çeken Gültepe, “Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin pozitif katkı vermesi büyük önem taşıyor. Oysa son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı eksi yazıyor” dedi.