Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Nisan Ayı Üretici Fiyatları Açıklaması

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu dönemde üretici market arasındaki en yüksek fiyat farkının yüzde 256 ile havuçta olduğunu belirten Bayraktar, bunu yüzde 230 ile marul, yüzde 222 ile kuru soğan, yüzde 219 ile kuru fasulye ve yüzde 216 ile nohut izlediğini ifade etti.

Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat düşüşü olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

  • En fazla fiyat artışı gösteren ürünler: Karnabahar yüzde 43, havuç yüzde 28, maydanoz yüzde 22, limon yüzde 20, marul yüzde 17.
  • En fazla fiyat düşüşü gösteren ürünler: Salatalık yüzde 36, patlıcan yüzde 30, domates yüzde 28, sivri biber yüzde 22, kabak yüzde 12.

Üreticide ise 31 ürünün 8’inde fiyat artışı, 17’sinde fiyat düşüşü ve 6 üründe fiyat değişimi olmadığını kaydeden Bayraktar, salatalıkta yüzde 59, patlıcan yüzde 42 ve kuru soğan yüzde 41,5 ile en fazla fiyat düşüşünün olduğunu belirtti.

Üreticide Fiyat Değişiminin Nedenleri

Bayraktar, yaşanan zirai don afetinden etkilenen meyvelerin başında gelen kayısıda üreticide fiyatların arttığını vurgulayarak, havaların sıcak geçmesiyle birim alandan verimin arttığını ve bazı ürünlerde arz fazlalığına sebep olduğunu dile getirdi.

Özellikle kuru soğanda yüksek rekolte beklentisi olduğunu belirten Bayraktar, fındık fiyatlarının zirai don nedeniyle artarken, Antep fıstığının kuraklık sebebiyle düştüğünü açıkladı.

Related Posts

93 milyondan fazla Avrupalı yoksulluk riskinde

Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişinin yoksulluk riskinde olduğu bildirildi.

Bakan Işıkhan’dan önemli açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir