Virüs alarmı: Tonlarca patates Mersin Limanı’ndan döndü

Mersin Limanı’nda İthal Patateslerde Virüs Tespit Edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Mersin Limanı’nda ithal edilen tarım ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son iki ayda limana ulaşan tonlarca tohumluk patates, bitki sağlığı inspektörleri tarafından titizlikle incelendi. Yapılan analizler sonucunda, ithal edilen patateslerde bitki hastalıklarına yol açan virüsler tespit edildi.

Toplam 2.223 ton 150 kilogram patatesin, “Potato leafroll polerovirus” (yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (tütün çıngırak virüsü) taşıdığı açıklandı. Tespit edilen virüslü ürünler arasında:

  • İskoçya’dan gelen 850 ton,
  • Hollanda’dan gelen 585 ton 400 kilogram,
  • Almanya’dan gelen 787 ton 750 kilogram patates bulunuyor.

Bu ürünler, Türkiye’ye girişlerine izin verilmeden iade sürecine alındı.

Peki patateslerde tespit edilen virüsler hakkında ne biliniyor?

Potato Leafroll Polerovirus (PLRV) – Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü
Potato Leafroll Virus (PLRV), patates bitkisinde yaprakların kıvrılmasına, bitki gelişiminin zayıflamasına ve verim kaybına yol açan ciddi bir virüstür. Polerovirüs grubuna aittir.

Tobacco Rattle Tobravirus (TRV) – Tütün Çıngırak Virüsü

TRV, toprak kaynaklı bir virüstür ve patateste en çok görülen belirtisi iç lekelenme (spraing) hastalığıdır. Özellikle yumrularda çürüme ve kahverengi halka lekeleri oluşturur.

Bu virüsler, sadece patatesin görünümünü değil, tüketilebilirliğini ve ticari değerini de düşürür. İthal tohumluk patateslerde bu virüslerin bulunması, Türkiye gibi büyük üretici ülkelerde yerli tarımı tehdit ettiği için ciddi bir riskli oluyor.

TÜRKİYE’DE PATATES ÜRETİMİ

Yetkililer, iade edilen bu tohumluk patateslerin Türkiye’nin genel üretim kapasitesine kıyasla çok düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin toplam patates üretimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton seviyesine yaklaşırken, ithal edilen tohumluk patateslerin toplam üretim içindeki payı yüzde 1’in altında kalıyor.
Türkiye, Dünya Patates Üretiminde İlk 15’te

Patates, Türkiye’de hemen her iklim bölgesinde yetiştirilebiliyor. Son beş yılda patates üretimi 1 milyon ton artış gösterdi. Türkiye, dünya genelinde 15. sırada yer alarak önemli bir üretici konumuna ulaştı.
En Fazla Patates Nerede Üretiliyor?

  1. Niğde – Yıllık 750 bin tonun üzerinde üretim
  2. Kayseri
  3. Afyonkarahisar
  4. İzmir
  5. Konya
  6. Sivas
  7. Nevşehir
  8. Aksaray
  9. Bitlis
  10. Adana

Uzmanlar, Türkiye’nin yerli üretim kapasitesinin yüksekliği nedeniyle ithal patatese olan bağımlılığın oldukça sınırlı olduğunu ve gerekli denetimlerle üretici sağlığının korunduğunu vurguluyor.

Related Posts

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, sektördeki paydaşların toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 zam talebini değerlendirerek, ücret tarifelerine yüzde 25 zam yapılmasına karar verdi. Taksilerde de kısa mesafe ücreti 115 TL’ye yükseltildi.

ABD ve Çin’den gelen açıklamalar kriptolara yaradı: Bitcoin yüzde 3 arttı

ABD ve Çin’den gelen açıklamalar kriptolara yaradı: Bitcoin yüzde 3 arttı

Brent petrol fırladı: ABD-Çin görüşmeleri piyasayı sallıyor! (7 Mayıs 2025)

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 1,3 artışla 62,73 dolara yükseldi. Batı Teksas (WTI) ham petrol ise 59,54 dolardan işlem gördü. Dün 62,65 dolara kadar çıkan Brent petrol, günü 61,89 dolardan tamamlamıştı. Bugün saat 09.40 …

Bankalar 30 bin TL’yi aşan ödeme sunmaya hazırlanıyor: Emekli promosyonu nasıl alınır? Banka değişikliği nasıl yapılır?

Temmuz ayında maaşlara yapılacak zam öncesi bankalar emekliler için promosyon kampanyalarını yeniledi. Ödemeler 27 bin TL’yi geçerken, temmuz sonrası 30 bin TL seviyesinin aşılması bekleniyor.

2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

2025 Ocak ayında SSK, Bağkur emeklisinin zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlenmiş olup en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’ye yükseltilmişti. Peki, 2025 Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak?

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi destekliyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Vergi denetimine karşı değiliz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi destekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir